tel. +48 518 940 797 fundacja@fundacja.szczecin.pl

Precyzyjne zarządzanie bezpieczeństwem w IT

Audyt oprogramowania

Automatyzacja zadań przy zarządzaniu oprogramowaniem zaczyna się od weryfikacji posiadanego oprogramowania i systemów. Dzięki temu można prowadzić skuteczny monitoring i zwiększyć efektywność wykorzystania posiadanych licencji. Zapewnia to też bezpieczeństwo i aktualizację wszystkich systemów w pełnym zakresie.

Zarządzanie komputerami

Diagnozowanie zagrożeń zaczyna się od analizy stacji roboczych i ich właściwego wykorzystania. Dzięki temu można zweryfikować komputery podłączone do sieci, zidentyfikować stacje pracujące w innych godzinach niż powinny, czy zarządzać ich zasobami dyskowymi, dzięki czemu optymalizujemy koszty na dodatkowy sprzęt.

Zarządzanie urządzeniami

Ewidencja dodatkowych urządzeń w sieci IT jest istotnym elementem do wdrożenia poprawnej polityki bezpieczeństwa, szczególnie jeśli chodzi o serwery, routery i inne urządzenia sieciowe. Istotne jest też pod względem informacji zarządzanie drukarkami, monitorami itp. urządzeniami, co pozwala skutecznie planować zakupy w firmie.

Zarządzanie licencjami

Bezpieczeństwo oprogramowania opiera się w dużej mierze na jego legalności, natomiast oszczędności biorą się z właściwego zarządzania dostępnymi licencjami. W szybki sposób weryfikujemy zakres posiadanych licencji, ich ważność i stopień wykorzystania.

Monitoring danych

Inwentaryzacja plików multimedialnych pozwala ograniczyć zbędne zasoby i zapewnia wzrost bezpieczeństwa firmy, zarówno przed zagrożeniami ze strony zainfekowanych plików jak i pod kątem prawnym.

Zarządzanie wydrukami

Monitoring wydruków wpływa na znaczne ograniczenie kosztów. Nasz system monitoruje wszystkie realizowane wydruki niezależnie od typu drukarki i miejsca jej podłączenia. Pozwala to zaplanować zakupu papieru jak i materiałów eksploatacyjnych oraz zbilansować realne koszty zużycia.

Raportowanie

Systematyczne raporty na temat infrastruktury IT zapewniają bezpieczeństwo danych i pozwalają na szybką reakcję w razie zagrożeń lub problemów sprzętowych.